2012.03.31 - Tecken



En rolig detalj med Beauty Boy är att han har en stjärn, formad som en blixt i pannan. Det syns bättre på längre håll än nära. Rena rama Harry Potter-hästen. Förutom den har han två vita kotor bak.

2012.03.29 - Dressyrfotografering hos Stjärne



Igår hakade jag på Elin till Stjärne för att ta lite bilder på när hon red. Och tur var väl det, för det gick så fruktansvärt bra och Elin fick verkligen bekräftat att det jobbet hon lägger ner på honom gett resultat i form av att han börjar orka mer. Bilderna får ni se när Elin berättar själv om passet.

/Angelica

2012.03.28

Idag hade jag tänk att ha en mysdag med Stjärne med pyssel och frisering av manen.
Hade sedan tänkt att släppa honom på banan och longera med bommar och ta en extra prommenad på hemvägen.

Planen sprack ganska så fort, när jag slutade jobbet och gick ut så spöregnade det. Kom ut till stallet och hittade hästen i hagen helt inpackad med jord. Men han var glad för det och medan jag mockade hade hästarna race i hagen.


Borstade bort så mkt som gick och vi tog oss ner en snabbis till banan. Släppte Stjärne så han fick springa av sig lite till. I longeringen dummar han sig och kastar sig iväg. vet ej vad det beror på? Satt på honom inspänningstyglarna ganska så löst men då gick det jättebra. Fin i båda trav och skritten. :)


2012.03.28 - Vilodag


Ridpasset i söndags gick så förfärligt bra. Eftersom att han är lite matt när han fäller (trots b-vit) så tänkte jag sänka kraven rejält och skrittjobba lite. Det hela slutade med att jag red så annorlunda än i vanliga fall. Jag var mer närvarande tankemässigt vilket gav mig bättre reaktionsförmåga. Han är verkligen en liten smitare nämligen. Jag fick honom att jobba rejält med ryggen och fortsatte sedan även likadant i trav och galopp. Ibland kanske man behöver ta ett steg tillbaka för att få med sig själv lite.

Igår blev det dock ingen ridning. Jag mådde helt enkelt för dåligt och ibland måste man sätta sig själv i första hand. I de fallen får jag fruktansvärt dåligt samvete! Men med tanke på att han är äldre och fäller gör det ingenting med en extra vilodag, när han känns lite mattare än i vanliga fall.

I dag ska Alexandra göra markarbete/småhopp och jag ska med henne och hjälpa till. Ni får se bilder sedan! Min veckoplanering sprack rätt snabbt. Lena och jag bytte nämligen dagar på fred/torsdag och jag jobbar fredag så det blir nog ett lättare pass då. På söndag tar jag igen uteritten och sedan kommer hästmassören.

2012.03.26

Idag var jag ute hos Myran. Blev ingen ridning då Myran fick nyverkade hovar.
Vi tog istället en promenad runt jordgubbsfällten, tog ca 60min.
På vägen blev vi stoppade av en bilist som stannade för att säga att hon tyckte Myran var jättefin och såg ut som en riktig häst. Sånnt hör man inte så ofta så det gjorde vår dag. :)


Beauty Boy - Om medryttare och vecka 13.


Vi är tre stycken som rider Beauty Boy. Jag och en tjej som heter Lena delar på honom. Det betyder att vi delar upp dagarna och hon betalar halva skoningen och halva stallhyran. Jag står för övriga kostnader. Hon är varannanvecka-mamma och det innebär att jämna veckor har hon honom fyra dagar och de jämna veckorna har hon honom en dag och jag resten. Dock rider en duktig tjej som heter Alexandra honom en dag i veckan också, det har hon gjort från och till i ett år ungefär.

Det är väldigt skönt att ha det på det här viset. Dels för att ha råd, och dels för att veta att han får röra på sig även de dagarna jag jobbar sent eller inte har lika mkt tid av annan anledning. Han behöver röra på sig mkt för att inte bli understimluerad, men även för att han är äldre och inte ska stelna till om det blir glapp mellan passen. Det betyder såklar inte att vi trimmar honom stenhårt varje dag utan att han ska få röra på sig med bra variation.

2012.03.22 - Seg pålle

Idag tog jag med min syster till stallet. Vi stod ute och borstade Beauty Boy och sedan invigde jag mitt nya beige dressyrchabrak. Hans delfodervärd Lena red ut i skogen igår och han hade tydligen varit pigg och glad, så jag trodde att han skulle gå bra på banan idag. Han älskar nämligen skogen och blir helt less på banan om han inte får komma ut några gånger i veckan. Ridningen gick dock inget vidare idag, för han var så himla seg att jag inte fick igång något ordentligt arbete med ryggen. Även om han sökte sig neråt ibland så blev det aldrig riktigt att vi kom till en ärlig, stadig form idag.

Satte på snodden en stund för att lättare kunna jobba igenom honom utan att han drar fram mig i sadeln, som han är så bra på när han är på sitt lite stretigare humör. Och för att syrran som rider ca två gånger om året inte skulle dö någon slags ridtrötthetsdöd.

Syrran rider fövånandsvärt bra med tanke på att hon rider så sällan som hon gör. Man tappar ju allt väldigt snabbt, framför allt all ridmuskelatur.


Bandaget på benet sitter runt ett sår han fått på en ärrvävnad från tidigare skada. Det läker bra, men extremt långsamt.

Vi avslutade med att han fick gå och beta lite gräs.
Nu när jag sett bilderna ger jag mig själv bakläxa: titta inte ner på hästen hela tiden! TITTA UPP!

2012.03.20 - Dressyr på fältet

Började dagen med att ta ut hästarna på Grimstad. Rider en häst där som heter Myran. Henne har jag ridit i ungefär 3,5 år men nu är vi inne på våra sista veckor då hennes ägare har mera tid för henne nu.
Efter att hästarna fått komma ut tog jag och Myran en skritttur barbacka, lite lagom avancerat på morgonen. :)



Här är en gammal bild på mig och Myran.


Hämtade upp Gelix efter stallet och åkte vidare till nästa stall och Stjärne.
Skrittade till fälltet där vi jobbade med att gå frammåt.
Där har vi ganska så mycket att jobba med. Stjärne kan gå frammåt men så fort man försöker jobba honom så blir han långsam och "krullar" ihop sig. Detta beror troligtvis på att han i flera år gått med låsningar i rygg och kors. Det har nu rättats till så nu gäller det bara att övertyga Stjärne om att det inte gör ont at gå rätt samt att det är roligt!




2012.03.18 - Bra dressyrövning

Igårkväll var jag själv i stallet ända tills Hedvig kom ut efter att hon vinkat av sin pojkvän på tågstationen. Himla mysigt att pyssla i lugn och ro och kunna ta sig tid med massa småfix. Pållen fick frisering av manen och jag bytte spån i boxen. Runt åtta tiden kom min kompis Hedvig ut. Vi brukar följa med varandra till hästarna och ge varandra lite tips på övningar och hjälpa varandra på det viset. Hon hade hittat en övning som passade så himla bra för att få tunga BeautyBoy liksidigt lösgjord. Jag fick börja med att skritta fram på lång tygel, och i stället för att korta och börja jobba så travade jag på stora åttor med lång tygel. Tanken var att med hjälp av lite tempoväxlingar och ett tänk framåt så blir han varm i hela kroppen om han får rulla på i trav och galopp på längre tygel innan jag kortar och börjar jobba.


Han är väldigt mkt häst att rida så i vanliga fall blir jag trött så snabbt, men nu blev han bra uppvärmd utan att jag tröttade ut mig totalt så tidigt. Där efter började vi med övningen, först i skritt och sedan i trav. Efter en hörnposition red jag som början snett igenom, men när jag nådde meddellinjen lade jag en liten, liten volt mot spåret, och det var väldigt viktigt att ha honom inramad mellan skänlarna och komma rätt för sedan var det dags för skänkelvikning ut till spåret igen.

Vänster varv är hans svåraste, men han blev snarare väldigt lösgjord i vänster snabbt och spretig i bogpartet i höger så att man lätt fick honom för ställd om man inte ramade in yttersidan. Och då tappade man snabbt i skänkelvikningen sedan. Superbra övning för en häst som har lätt för att hinna rinna iväg då det hela tiden dyker upp nya moment. Det gick bra i skritten, och sådär i traven eftersom att han hade så mkt energi att jag inte riktigt hann med att reagera ibland.

Shoulders Back, Perfect Sit-båge och... Skänkelvikt?

Jag själv använder ibland Shoulders Back för att få bak mina axlar när jag rider. Eftersom att jag har scolios i ryggen blir det lätt att jag bygger musklerna fel annars. Jag läste inne på Perfect Sit´s hemsida att det snart kommer att lanseras en skänkeltyngd, som hjälper ryttaren att trampa ner hälen. Det fanns ingen vidare beskrivning publicerad så det är lite svårt att tänka sig hur designen ser ut. Är priset rättvist är det definitivt någonting jag kommer att prova.

RSS 2.0