2012.04.29 - S som i Stjärne

Fick en bra bild på Stjärnes stjärn idag. :)


2012.04.29 - Dressyrpass



Igår fortsatte jag att öva det vi jobbade med på dressytträningen. Han var stel i vänster och ville inte ta stöd på ytter i höger varv men efter lite övergångar och växling mellan stora och små volter så släppte det. Man brukar få variera mellan att ha honom ställd korrekt och motställd åt fel håll på volterna för att få med bogen och yttersidan. På slutet blev han riktigt fin och med tanke på hans ålder får man ta hänsyn till att han kan vara stel i början och behöva få en chans att komma igång med alla musklerna. Jag kände av inflammationen i muskeln igen så min sits var inte direkt som den borde.

Efter en timmes jobb skrittade vi av tillsammans med Sofie och Ceasar.

2012.04.29

Skulle inte åkt ut till stallet idag men Magnus skulle ut och skruva bil så jag följde med.
Tog med Stjärne på en promenad mot Skiren. På hemvägen stannade vi på fälltet och betade.


2012.04.26 - Dressyrträning för Lotta


Imorse kände jag mig extremt osugen på att rida lektion. Jag var seg och det har gått så dåligt ridmässigt en period nu så den där extra energin inte riktigt fanns. Men sedan tog jag mig i kragen, klädde hästen i en mörkblå dressyroutfit jag inte fångat på bild och red dressyrträning för Lotta.

Och äntligen släppte det lite! Lotta hittade en del dåliga vanor jag lagt till med och gav mig massa bra tips! Vi jobbade med att få honom att inte spreta med bogarna för att komma undan genom att göra slutor på öppna delen av voltspåret och red utåtställt tills jag hittade ett ärligt stöd på ytter så att jag får med mig hela hästen i galoppjobbet. Vi jobbade mest med grunden, att få honom lägre i formen och att jag ska kunna göra avsaktningar och igångsättningar utan att tappa form för att jag gör för mkt med handrörelser i stället för kropp och säte. Det gick superbra i skritt och trav, men galopp snett igenom till halt fick vi kämpa rejält med eftersom att han hela tiden försökte ta mina avsaktningskomandon som om han ska fatta nya (rätt) galopp i nya varvet och ge sig iväg igen. Han springer gärna ifrån arbete när det blir jobbigt så jag fick kämpa på! Hittade en jättebra känsla på slutet och kände att jag kom tillbaka till en stadig, rund form varje gång jag tappat den lite. Precis vad jag behövde för att vara tillbaka på banan nu när det kändes som om jag kört fast på egen hand!


Här är en bild från Skärlunda för två år sedan, här syns det ganska tydligt att han kan bli lite hög i grundforen. Och ja! Sådär illa satt jag på den tiden, tyävrr!

2012.04.24

Idag hade jag inga direkta planer för Stjärne.
Jag började med att frisera manen lite, försöker att ändra formen lite men det är inte så lätt när hästen inte kan stå still och ska plocka med allt som finns i närheten, så jag får vara nöjd så länge som manen blir någorlunda jämn. :)
Både Sofie och Helen kom till stallet och skulle skritta ut ett varv så jag hängde p dom. Passade bra att ta ett lätt pass eftersom vi blev lite osams igår. Nu gick han frammåt jättefint. :)


2012.04.23

Några dagar sen uppdatering här.
I måndags var jag iaf hos Stjärne och Angelica var med som sällskap/fotograf.
Dock blev det inte så många bilder tagna eftersom Stjärne inte var på sitt bästa humör.
Tanken var att jobba på banan över lite bommar. Banan var dyngsur och tung så jag förstår att han tyckte det var lite jobbigt. Men att han blir lat och nonchalant tycker jag inte om eftersom jag vet att kan så mycket bättre om han vill. Så efter att han bara segat och sprungit rakt över bommarna fick jag nog och fick säga till honom. Han började först bara att galoppera när jag försökte få honom att gå mer frammåt i traven men efter ett tag släppte det och han gick på jättebra i både trav och galopp. :) Efter det skrittade vi av en kortis i skogen.


2012.04.23 - Hoppning i ponnykläder!



Gud vad den här bloggen köttar sönder bildkvalitet!

Eftersom att jag är ett sånt geni har jag köpt ett nytt hoppschabrak åt pållen i storlek ponny. Det är inte ögonmåttet det är fel på egentligen, det är mitt huvud som måste ha antagit att bara för att jag ska ha ett i storlek full så blir jag serverad med att bara rätt storlek ligger framme. Det är alltså bara att ta random schabrak! Elin uppmärksammade det hela idag och ifrågasatte hur jag lyckats överleva så pass länge som jag gjort, med tanke på hur tankspridd jag är.

Som tur är funkar schabraket helt okej, så Buttan fick inviga ny outfit idag. Jag poweralkade brevid när Elin skrittade och travade fram runt Lilla Kummelbyrundan. När vi kom hem till banan igen skulle jag träna på att kunna korta upp honom i kombinationer. Eftersom att han var ganska seg idag gick det utmärkt de flesta gångerna. Då slutade jag helt plötsligt rida och pållen hoppade av ett 95cm-hinder ett galoppsprång för tidigt så jag flög fram på halsen och var nära på att få smaka sand. Som tur var är jag så ouppstyrd att jag alltid hoppar med för långa stigläder, och lyckades sitta kvar och kravla mig upp igen. Elin fångade det på film.

Vi körde en dubbelstalldag idag. Först Stjärne (men det får elin berätta mer om själv) och sedan Buttan. Elin var för övrigt snäll och red ut och klättrade åt mig igår. Jag hann inte och tänkte låta inflammationen i min muskel vila, men pållen fick komma ut ändå som tur var!

2012.04.22 - Beauty Boy

Idag lånade jag Beauty Boy av Angelica. Hon hade ej tid att rida så då passade jag på. :)
Han hade gått mycket på banan så han skulle gärna ridas ute idag. Då jag ej hittar i skogarna där så fick jag med mig Malin som vägvisare. Blev så en skrittrunda på ca 40 min med lite klättring.
Känndes helr okej eftersom jag inte ridit ut på honom förrut.
Tack för lånet. :)

Bjuder på en suddig mobilbild. (Buttan ville ej stå still för att vara med på bild.)


2012.04.22 - Myran

Var nyss ute hos Myran.
Senast jag var där så red jag på banan så då tänkte rida ut idag och jobba med galoppen.
Ut kom jag, men något arbete med galoppen et jag ej om det blev. Myran var jättepigg och tyckte det var roligt att galoppera. Försökte först få henne till att galoppera lite lugnare men det gick sådär så det slutade med att jag lät henne galoppera på frammåt bara. På hemvägen gick det iaf lite bätte.
När vi var klara med galoppen och skulle skritta hemmåt var Myran som vanligt välldigt "stressig" i skritten och vill bara gå fort frammåt så detta kämpade jag med på hemvägen. Hon skulle gå i en lugnt skritt och lyssna på mig.
Så halter, rygga ETT steg (inte springa 100 steg bakåt) och volter så löste vi det. :) Känndes helt OK.


2012.04.21

Stjärne hade kolik igår. Vetrinären var ute och efter det så släppte det tydligen ganska så snabbt. Skönt det iaf. :) Men de hade lite att göra med att promenera med honom på kvällen iaf.
Idag blev det därför bara en lugn skrittsväng. Red barbacka och lät Stjärne gå på i sitt egna tempo. Gick lite långsamt med det fick vara så. :)


2012.04.20 - Novabett

Elin och jag har varit runt i ridsportsbutiker runt om i östergötland idag. Sharpman kommer jag nog inte behöva åka tillbaka till igen. De har smalat ner sitt utbud enormt till mestadels märkessakerna alla andra har och hade dessutom dåliga priser jämfört med andra ställen. Så var det ju inte förr. Bäst är travshoppen i mantorp, vi fyndade saker där och på Hööks till 10%. De blev lite ridkläder, en ny hoppoutfit och nya benskydd, flyghuva, grimma, arnikaliniment, höpåse och så ett novabett.

Det red jag på idag. Han hade gått mkt dressyr i veckan, men regnet gjorde att jag inte kände för att rida ut eller släpa fram bommar, så jag kände lite på novabettet med lite skrittjobb en halvtimme. Han verkade gilla det och sökte sig till ett bättre stöd än han gör för mig i vanliga fall. Tyvärr verkar jag ha en inflammation i min västra biceps så jag kan inte rida utan att det gör väldigt ont.

Bilder på både Buttans nya hoppoutfit och de övriga sakerna kommer i veckan.

2012.04.18

Idag fick jag sol! Tack för det. :)

Hade lite bråttom idag med då jag skulle hinna till jobbet.
Hade tänkt att rida på banan idag men eftersom jag var ute så tidigt så kändes det inte ok att gå ner dit så det blev ett varv i skogen.
Jag tänkte jobba med att få honom gå framåt bra i traven idag och tydligen så gick det bra. När jag kom tillbaka stod Sofie i stallet och tittade på klockan och sa; 25 min! Måste vara rekord. ;)


2012.04.18 - Tävling på Sharpman

Inne på Sharpman´s webbshop finns en tävling där en vinner en egenutplockad outfit och fyra stycken vinner presentkort. När jag hade mindre att göra på jobbet igår, satt jag och klickade runt bland sakerna och kom fram till att jag skulle vilja vinna detta:
T-shirten ska vara i marinblå i stället för svart, men det saknades bild på den modellen.

På fredag ska Elin och jag åka på roadtrip till Mjölby för ett besök hos just Sharpman. På vägen ska vi besöka både Travshopen och Hööks i Linköping. Jag behöver nämligen köpa ett par helskodda ridbyxor, hästshampoo, ett novabett, arnika, elastiska mörkblå lindor, ett sadelöverdrag till hoppsadeln, flughuva och en pikétröja.

2012.04.17

Vad är det med vädret?!
Jag vill ha sol och vår nu. Varje gång jag har varit hos Stjärne har det varit höstväder. Sist spöregn, idag snö.
Vi tog oss iallafall ut på en kortis, hade inte så mkt tid på mig så tänkte vara smart och jobba med galoppen för där får vi ta lite i taget. Började med att skritta och trava förbi hagarna och därefter började vi med galopp bort mot Skiren. Fick jobba sim ett as då S inte ville hålla galoppen eller galoppera bakåt (kändes tempot som) men tillslut kom vi fram till vändplatsen. Hann bara vända och göra en lätt galoppfattning så får S världens lättaste och snabb galopp. Behövde knappt göra ngt då jag fokuserar på att få S att gå framåt och vara positiv till ridningen. Han höll galoppen hela vägen. :) Sedan trav och skritt hemåt.
Detta är så frustrerande då det är ofta som man får kämpa med att få honom framåt och då är det svårt att jobba med formen. För jag vet ju att han kan gå så himla bra framåt!


2012.04.16

Var ute hos Myran, det var över en vecka sedan som jag var hos henne så vi tog det lite lugnt idag.
Vi började med att skritta och trava fram ute på vägarna, gick sedan in på utebanan. Banan var ganska så blöt på ena sidan så vi höll oss på en större volt på ena sidan där vi jobbade med övergångar mellan olika gångarter. Det gick helt okej med tanke på att jag inte vet när jag red dressyr på henne senast. :) Travade och skrittade av på vägen igen.


2012.04.16 - Sämsta markarbetespasset på länge

Igår var jag superduktig och gick ut nykter bara för att orka rida ordentligt på söndagen. Min delfodervärd Lena har nämligen alla vardagarna nästa vecka så det blir ingen ridning på fem dagar för mig. Men tji fick jag. Det gick nämligen inte att rida alls! Vi hade tänkt hoppträna lite, Elin och jag,  men pållen satt fast så hårt i vänster att det inte ens gick att svänga och sprang och kastade med huvudet fast att man knappt höll i tyglarna.

Förmodligen beror det på tärningsverk eller en sträckning. Han var lite segare än normalt och borde inte heller varit irriterad på betslingen i och med att jag brukar rida på hackamore och uppleva att det går bättre än med de andra betten. Vi fick strunta i hoppningen och sänka kraven rejält i fall att han var öm i musklerna.

Elin var med och hon började att trava över lite travbommar, vilket gick superbra och sedan tog jag över och rullade över lite galoppbommar. Fokus fick ligga på takt och tempo istället för formen. Jag orkade nämligen inte bråka med honom alls, då det verkade som om han var obekväm med någonting och inte larvig. Att lyfta på benen över bommarna verkade han dock inte tycka var så farligt utan det var just att vända åt vänster håll, speciellt små volter.

Jag bjuder på en rätt så ograciös bild. Så här jobbade vi på för att han skulle få mjuka upp kroppen lite lätt. Till slut blev han lite (läs pyttelite) mjukare i vänster och då fick det räcka för den gången.


2012.04.13 - Hästfysioterapeut

Igår var hästfysioterapeut Rebecka Kårebrandt hos Buttan och masserade honom. Hon tittade även hur hans sadlar låg och lärde mig lite om hur man kan se att en sadel ligger som den ska. Jag har nämligen noll koll på sadelfronten. Skönt att båda låg okej och bara behövde omstoppning!

Muskelmässigt var han lite stelare i nacken, så jag tänkte börja med lite stretchövningar där. Vi brukar ju stretcha ben, rumpa och rygg på honom men nu kan det vara aktuellt att stretcha hals och nacke också. Han saknar också lite muskler på rygg och bakdel. För två år sedan var han superfin i kroppen, men de musklerna försvann för ett och ett halv år sedan, på grund av att han gick så lite när hans ägare slutade att ha tid. På den tiden red jag bara två gånger i veckan och kunde kräva mkt mindre än henne av honom. Nu är de på väg tillbaka, men vi ska köra på mkt klättring, att rida "utanför stigen i skogen" och jobba på att kräva mer av honom i arbetet.

2012.04.10 - Vila


Jag har fortfarande inte lyckats (läs: försökt) ladda upp filmen så jag bjuder på ett kollage i stället. Det är ju roligare med film från när vi ridit längre än en kvart i stället, så att vi kommit längre än grunduppvärmningen. Hur som helst; Buttan har fått vila i två dagar nu för jag har varit sjuk och det har regnat. Imorgon blir det markarbete och på torsdag uteritt innan hästmassören kommer och går igenom honom. Ska bli intressant att se vad hon säger, kan tänka mig att han är lite oliksidig eftersom att han har svårare för vänster varv och gärna tvärar lite i galopp på rakt spår.

2012.04.09

Dagens pass blev inte som jag tänkt mig, men det blev superbra ändå!
Jag red bort till fälltet med sällskap av Helen och Djöfur. På fältet hade jag tänlt hålla mig på en stor volt med tempoväxlningar i trav. Men när jag började trava Stjärne så kände jag att han inte hade någon go i traven och inte riktigt orkade gå frammåt. Jag hade ingen lust att sitta och bråka med honom när jag kände att jag ändå inte skulle komma dit jag ville så jag tänkte om och istället körde vi på i galopp. Det gick jättebra! Stjärne var pigg och galopperade på bra frammåt. Här hade jag inget krav på att han skulle gå i form utan bara gå frammåt på lite längre tyglar. Galopperade ett varv, bytte håll och så vidare. Blev tre varv åt varje håll, sedan var jag helt slut och Stjärne var trött han med. Skrittade då hem i långsamt tempo. :)
Det ble inte som jag tänkt mig men blev bra ändå. :)

2012.04.08 - Ponnyridning.

Idag var mina kusiner med ut till Stjärne för att rida. Dom är 6 och 4 år.
Stjärne var jätteduktig och skötte sig kalasbra på banan. Jag var lite fundersam på hur det skulle gå då han kan vara lite "buffig".

Först red barnen ett par varv var  i skritt och lite trav. Sedan satt jag upp och lät honom gå frammåt i tra och galopp så han inte skulle tröttna helt och bli bråkig. Kusinerna mamma satt även upp och tog några varv. Första gången på åtta år som hon red men det satt kvar. Gick jättebra.

Sen blev det lite mera ponnyrindning och godistajm för Stjärne då kusinerna hade med dig varsin stor påse med äpplen och morötter. :)



Så här glad blir man när man får rida. :)




2012.04.08


Här har man gjort sig till och filmat uppvärmningen av dagens ridpass och så går det inte ens att ladda upp! Nu blir det minsann jag som googlar rätt på ett program som antingen klipper eller konverterar .MOV formatet man får från iphonekameran! Här är en snapshot från filmen. Om dressyrmupparna.se ser att dagens outfit inkluderar mjukisbyxor ramlar de väl av skrivbordsstolen!

2012.04.07 - Bettlös dressyr

I morse fällde jag Buttan och friserade honom. Jag såg ut som den svarta, lurviga barbapappan när jag var klar. Därefter kopplade jag på hackamoret på tränset för att ge bettlöst ett nytt försök. Och oh så bra det gick! I vanliga fall rider jag tyvärr lite för mkt med händerna, men nu kom jag till bättre ridning med både säte och skänkel eftersom att han blir lite "tyngre" bettlöst. Dock var han inte alls lika tjafsig som han kan vara med bett fast att jag alltid rider med ett milt, rakt tränsbett.

Bettlöst kommer jag fortsätta med i dressyren f.o.m nu. Han såg så himla nöjd ut passet igenom och verkade stortrivas med det. Han blev inte alls så stark som man skulle kunna tro.

Började med att rida på en pytteliten åttavolt genom a volten och lade sedan volter i hörnen på fyrkanten för att ha honom formad ordentligt runt inner skänkel. När han var mjukare i kroppen gick jag över till övningen Hedvig tipsade mig om med ett halvt snett igenom, volt mot spåret och sedan skänkelvikning tillbaka till spåret. Fick till en stadig och reglerbar form i både skritt och trav, även om det tar ett tag att få honom lösgjord i början.

2012.04.07

Var ute hos Myran idag. Hade tänkt att rida ut men blåst så mycket så jag fick vända och gå in i ridhuset.
I ridhuset ställde jag upp ett räcke på ena långsidan som jag hoppade över några gånger. La sedan ner hindret och hade istället bommar att trava över. Myran går inte så jättemycket just nu så hon är välldigt pigg och stark. Men hon jobbade på ok idag. Blev snabbt trött så det blev ett lite kortare pass.
Hade tyvärr ingen bild att lägga upp.

Imorrn ska jag till Stjärne igen och då ska vi agera ponnyridning åt kusinerna. Hoppas han sköter sig. :)

2012.04.06

Idag kom det en ny häst till Stjärne & Alaska. Det är en islandshäst som de gick med i sommras som nu ska bo i deras stall. :) I snöovädret hade vi hoppats på lite action vid ihopsläppet men det blev inget. Stjärne och Djöfur luktade lite på varandra och Alaska stod i sin sjukhage och ville vara med. Sen nöjde de sig och ställde sig och åt i varsin hög. Men nu kommer S få lite mer att göra när han har två hästar att bossa över. Det här kommer nog bli kul.


2012.04.04 - Dagens failhoppass, med failbilder

Idag vet jag varken vad som tog åt hästen eller min ridning över huvud taget. Beauty Boy´s medryttare Lena har ridit dressyr i mitten av veckan, och det har tydligen gått väldigt bra. Han hade varit mjuk och fin och villig att jobba. Jag tog med min kompis Bella till stallet och tänkte köra temoträning i markarbete/hoppning. På ena sidan hade vi en studs om tre hinder på 40 cm, på andra en kombination med fyra grundgaloppsprång mellan, och sedan galoppbommar på kortsidor och volter.

Bella började rida och sa snabbt att det kändes som om han bara sprang med henne. Han har en tendens att vilja springa ifrån att jobba, men hon brukar kunna rida igenom honom bra. Hoppningen flöt på någorlunda fast i ett dundertempo.

Därefter blev det min tur. Han var helt okoncentrerad och fick mig att tappa bort min egen ridning för att jag koncentrerade mig på fel saker. Vi landade i fel galopp, hoppade av för tidigt eller för sent och när jag försökte reglera tempo eller korta honom slog han med huvudet så att tyglarna längdes och drog mot hindren. Man kände som en vante som mest flängde omkring och dök över hindren.


Jag tänker bjuda på lite failbilder.

han drog till med ett par extremt tidiga avhopp.

och ett par extremt sena avhopp. vi vägrar inte här utan han lyckas klämma in ett språng till innan han hoppar. jag har tydligen redan hoppat av dock.

Jag fick sänka kraven och nöja mig med att ha lyckats hålla honom i trav in mot kombinationen och sedan landa i rätt galopp. Både han och jag var så okoncentrerade idag att jag varken kunde hjälpa honom att hoppa av rätt eller få någon hjälp av honom tillbaka.

Att öva på:
- hålla grundtempo mot hindren och igenom kombinationer
- mkt galoppbommar
- grunderna som ställning och snabba halvhalter

2012.04.04

Igår var Angelica med till Stjärne och tog lite bilder när vi hoppade lite på ridbanan.
Blir inte så avancerade grejer med Stjärne utan vi ställde upp 2 hinder längs ena långsidan. På slutet flyttade vi ihop dom till en studs. Stjärne tyckte det var roligt iaf och bjöd bra frammåt. :) Även om han är lite tung just nu så hoppar han väldigt bra. Mjukt och fint. Vi slutade när det gick bra och vi hade ork kvar så Stjärne fortfarande tycker det är roligt. Skrittade ett litet varv i skogen när vi gick hemmåt.
Hoppas det blev några bra bilder som jag känna lägga upp här när jag får dom. :)

Idag var jag ute i stallet igen. Stjärne och Alaska går för tillfället i olika hagar då Alaska har fått ett sår och blivit sydd och därför går i sjukhage. Det är väligt jobbigt tycker hästarna och står och pussar på varande över staketet.




Stod sedan ute i solen och friserade Stjärne.Det blåste endel så det slutade med att allt hår hamnade i
mitt hår. Snyggt!

Red sedan längs med Getåravinen. Det är en bra väg så man kan skritta fram ordentligt dit och sedan trava på ordenligt längs ravinen. Galopperade uppför en lång backe på slutet, den brukar vi inte orka utan avbrott men kors i taket så tog vi oss uppför hela backen idag. Men på toppen fick vi stanna och pusta ut. Sedan vände vi hemmåt.
Blev irriterad på honom idag då ena sekunden går han  jätte långsamt och man kan inte få honom att gå frammåt för något i världen. En liten stud senare travar han på jättebra. Fram och tillbaka så hela vägen. Och två gånger blev han rädd och tvärvänder och galopperar hemmåt. Det är så frusterade för jag vet att han kan!


Equiline Cedar x-grip


Jag är väldigt sugen på den här ridbyxan. Jag unnar mig sällan saker som kostar mer än en budgetsumma men samtidigt tröttnar jag också snabbt på saker. Priset är saftigt, men jag tänker prova dem och fatta ett beslut beroende på hur de sitter. Ridbyxor har nämligen en tendens att töja sig i rumpan för mig, oavsätt storlek och märke.

Min storlek är slut på Avantia, den ridsportsbutik här i Norrköping som hade dem inne. Därför hoppas jag på att Sharpman har dem i rätt storlek när Elin och jag tar en tur dit efter påsk.

2012-04-01

Var hos Stjärne idag. När jag kom dit var det race i hagen, Stjärne och Alaska var lagom pigga i blåsten.
Skrittade bort till en av alla klätterbackar som hos oss. Denna är bra, klättar upp för en backe och sedan ner för denna, tog denna 3 ggr upp och ner och sedan skrittade vi hem igen. Det kändes alldeles lagom idag. Kul när han är positiv och jobbar på bra. På hemvägen tog vi ett extra var i skogen bara för att det var så skönt idag. :)

Skulle även ha klippt manen. Syns att det börjar bli dags. ;) Men när vi kom tillbaka till stallet var Alaska ute och red och då är det absolut ingen ide att försöka eftersom han ej kan stå still med huvudet i vanliga fall så kan han absolut inte vara stilla då. Får bli på tisdag istället.


RSS 2.0